26-11-2012

De Nieuwe Aanpak

Ik had het een tijdje geleden al beloofd: op het blog kun je meer zien en lezen over 'eindeloos' veranderbare bouwwerken. Bij sloop geen puinhoop, het zal een materiaalmijn zijn!

Card image cap

De Nieuwe Aanpak of 'eindeloos' veranderbaar bouwen

Gebouwen gebruiken 50% van de Nederlandse energie en produceren 50% van de Nederlandse CO2-uitstoot. Gebouwen die na 25 jaar gesloopt worden? Dat is niet meer houdbaar. Op een forum noemde ik dat soort gebouwen een 'niet-strafbaar milieudelict.'
ABC2C heeft met gebruikmaking van al het moois op www.schonewoning.nl een bouwbenadering uitgewerkt. Gebouwen kunnen 'eindeloos' veranderd worden. Bij sloop geen puinhoop, het zal een materiaalmijn zijn. Ik noem het DNieuwe Aanpak.
Het uitgangspunt is een basisblok met tientallen goede eigenschappen. Elk bouwwerk dat hiemee gestapeld en geschakeld wordt, erft de eigenschappen van het basisblok. Gebouwen kunnen 'geruisloos' aangepast worden aan de doorlopend veranderende  omstandigheden. 

Linksonder een basisblok met het hele zonne-energieverhaal, naar rechts zie je: vier studentenstudio's, twee kleine huishoudens, huishouden met meerdere eenheden, gezinshuis. Dit alles kan geschakeld en gestapeld worden, groter en kleiner tot een cluster, dat zie je helemaal rechts. Je ziet dat per basisblok al de zonnevoorzieningen aanwezig zijn. 

Een deel van de bouwkundige uitwerking van het gebouw in de cirkel zie je hieronder.

Je ziet een silo voor pellets voor twee jaar genoeg warmte en warmwater, zonnecollectoren voor warmwater en cv-ondersteuning, en voldoende zonnestroompanelen om stroom over te houden.
Alles, inclusief fundering, is demontabel, veranderbaar en herbruikbaar op hetzelfde niveau. 
Als je meer hierover wilt zien dan kan dat!

Tot slot nog een plaatje van een bouwwerk met een grotere afmeting.
Ook deze afmeting is probleemloos veranderbaar, groter en kleiner.