08-10-2024

Natuurinclusief?

De nieuwe hype voor gebouwen is:         Natuurinclusief.
Dat zijn voorzieningen aan het gebouw voor flora en fauna (exclusief 'onkruid' en 'ongedierte' ;-) )

 Dat levert schone schijn op.

Card image cap

Natuurinclusieve maatregelen op traditionele gebouwen geeft een betere aanblik dat is wat waard.
Het overgrote deel van alle nieuwbouw wordt nog  steeds lineair aan elkaar gemetseld, gestort, gekit en geplakt. Onveranderbaar, op alle onderdelen is de rek er efficient uit gehaald om nu eventjes het financieel rond te krijgen. Deze manier van korte termijn bouwen veroorzaakt rond 40% van de milieu schade, CO2, en grondstoffen.
Een dergelijk lineair gebouw wordt met natuurinclusieve maatregelen nog duurder en verhult de milieuschade. Penny wise and Pound foolish.

D N A heeft natuurlijke processen als voorbeeld voor de bouwerken en is daardoor vergaand Circulair: Intrinsiek Natuurinclusief. Eerst dus vergaand Circulair bouwen, dan dat aanvullen met flora en fauna dingen, dat is Pound wise en Penny wise.
Om te checken in hoeverre een bouwwerk vergaand Circulair of Intrinsiek Natuurinclusief is, heb ik een checklist ontwikkeld waarin je bouwsystemen kunt afvinken op 9 natuurlijke onderdelen en 8 niet natuurlijke onderdelen.

Hieronder zie je een fragment van de checklist

Paar opmerkingen:
Het is een fragment (de helft), ik hoop net een beetje leesbaar, heb je belangstelling, dan is er ook de Excel versie.
Mijn basis is de oude HTS bouwkunde met veel diverse bouwervaring, brede belangstelling, scheikunde, natuurkunde, biologie en veel meer.
Ik weet veel, maar veel meer niet, dus als je vanuit jouw expertise op- of aanmerkingen hebt dan hoor ik dat graag!
Een dak boven je hoofd is een eerste levensbehoefte, daar zou je als bewoner toch iets van moeten kunnen vinden?
Met wat kennis van de  checklist word je als niet bouwkundige toch wat weerbaarder en mondiger verwacht ik.

Na een introductie gaan binnenkort  een aantal studenten van de Hanzehogeschool uit verschillende studierichtingen aan de slag met de checklist.

In tegenstelling tot peperdure black box Circulaire software is de checklist door jou te begrijpen en Open Source, in het Nederlands: Gratis

Wat Anders:

Zo links en rechts is er belangstelling voor de Circulaire Bouwcursus in 3 dagdelen of avonden, daar wordt de checklist uitgebreid doorgenomen.
Binnenkort plaats ik een oproep op mijn site. Mooi aantal deelnemers is 10.