08-07-2012

Nieuw leven voor gebruikt materiaal

Mijn invulling van C2C gebouwen is o.a. dat gebouwen eindeloos veranderbaar zijn.

Card image cap

Het is niet meer houdbaar om de huidige niet flexibele gebouwen, die best 100+ jaar meekunnen, plat te schuiven en vrolijk weer opnieuw te bouwen. Dat betekent niet dat een gebouw eindeloos moet blijven bestaan. Dat houdt wel in dat een C2C gebouw netjes uit elkaar genomen kan worden. Vrijwel alle bouwmaterialen zijn dan op hetzelfde niveau te hergebruiken. Bij demontage (vroeger noemde  je dat sloop) geen puinhoop meer maar een materiaal mijn!
Een van mijn stellingen is: als je een idee hebt moet je het ook  toetsen door het zelf te doen. Ik vraag generaties na mij om mijn materiaal opnieuw in te zetten, maar dan ben ik ergens anders. Dat zou een mooi niet controleerbaar idee zijn. Met mijn tuinhuis laat ik zien dat met gebruikt materiaal, zelfs totaal niet bedoeld voor dit doel, verantwoord een mooi bouwwerk gemaakt kan worden. Behalve een tuinhuis is er ook een brug over de sloot:



Brug van afgeschreven draglinschotten, gebruikte lavastenen en gebakken klinkers

De oprit geeft te veel geluid, daarom komt er een geluidwerende wand, aansluitend aan het tuinhuis. Vanwege de verhoging van de brug komen er geluidschermen, dat wordt een stuk beter maar dat kan nog even duren. In mijn C2C kantoor/werkplaats zit trouwens ook 80.000 kg opgewaardeerde betonbalken als fundering. Dat waait niet weg.
Ik gebruik dus uitkomend en afgeschreven materiaal uit de weg- en waterbouw. Het Azobe hardhout dat misschien wel dertig jaar geleden toegepast is als beschoeiing of draglineschot is nu in een geheel ander toepassing bruikbaar, en later weer herbruikbaar. Ik ben daar zelf enthousiast over en merk dat anderen er nog enthousiaster op reageren.

tags: blog