20-12-2019

OPROEP: Zelf je woonomgeving samenstellen .

De grotere steden raken vol, worden onbetaalbaar voor starters, zzp'ers en veel andere woningzoekenden. Toch is het  heel goed mogelijk om met een aantal belangstellenden je eigen woonomgeving samen te stellen.    Hoe?

Card image cap

Een veilige geschikte leefomgeving is van oudsher al een eerste levensbehoefte, net als eten, drinken en veiligheid. Nog niet heel lang geleden bouwden we onze eigen hutten, dat is genetisch in ons verankerd. Heb je geen onderkomen, dan ook geen veiligheid. Iedereen heeft het in aanleg in zich, om de eigen woonomgeving samen te stellen. Omdat D N A, net als in de natuur, werkt met repeterende cellen, vergelijk dat met Lego blokken, dan is omvang niet meer belangrijk, 5 blokken of 50 blokken is  hetzelfde verhaal, het ene is wat groter dan het andere.

Een van de  pijlers van mijn Circulaire bouwbenadering, De Nieuwe Aanpak,  D N A, is: 'Industrieel en Individueel'. Het is nu mogelijk om zelf aan de slag te gaan met het vormgeven van je eigen woonomgeving, een stap verder is het realiseren van die omgeving. Ook dat kun je zelf ter hand nemen, maar ook uit handen geven.

Wat zie je vaak bij wooninitiatieven van particulieren (C.P.O.)? Een enerverend begin met inspiratie. Verderop in het proces moet je met de traditionele complexe bouwpraktijk externe adviseurs inschakelen, dan gaat de kassa hard rinkelen, zicht op het eindresultaat is er nog niet. De inspiratie maakt plaats voor twijfel.

Wat is er nu zo anders bij het samenstellen van je woonomgeving met D N A?

Enerverend begin met inspratie ook hier. Bij het vertalen van die inspiratie naar een ontwerp, blijf je zelf als bewoner of woongroep letterlijk en figuurlijk aan zet. Je kunt net als met Lego, je eigen woonomgeving samenstellen, gewoon schakelen en stapelen. Weet je nog niet precies hoe groot het moet zijn, of wat je te besteden hebt? Maakt niet uit, altijd kun je je ontwerp groter of kleiner maken met Cellen. Ook tijdens het gebruik is alles veranderbaar. Veranderbaarheid is een van de andere pijlers van D N A.

De kosten van een Cel zijn goed te bepalen, de kosten van jouw ontwerp dus ook. 'Met behoud van kwaliteit' is dus ook individueel uitvoerbaar, dat scheelt zeg 50% van de kosten.

Externe adviseurs zijn  ook hier noodzakelijk, maar dus later in het proces, als je als woongroep, maar ook als individu weet waar je aan toe bent, inclusief de kosten voor extern advies.

Ik schrijf 'met behoud van kwaliteit'. Het vervaardigen van een echt Circulair bouwwerk is een ambacht, maar met begeleiding goed te doen. Een juiste uitvoering heeft als resultaat, dat jouw nieuwe woonomgeving  een prima (meer) waarde heeft op de markt. Er gaat hoe dan ook veel geld, -uren en -materiaal in je woonomgeving zitten, het eindresultaat moet daarom kwalitatief top zijn!

Op deze site kun je een goede indruk krijgen van D N A, deze kennis is niet afgeschermd door patenten o.i.d maar open source, en stel ik ter beschikking.

Als jij als starter op de woningmarkt, zzp'er  of anderszins belangstellende, meer aan de weet wilt komen over deze benadering van bouwen, dan ben je  bij dezen uitgenodigd om een avond bij te wonen aan de Molenstreek 3 in Groningen. (datum nader vast te stellen).

Als er een goede mix komt van  inbrengers van diverse soorten kapitaal: creativiteit, tijd, geld, diverse kennisgebieden zoals tuinieren,  voedsel verbouwen, installatie- en bouwtechniek, organiseren, boekhouden etc., dan wordt dat een bruisende boel.

Aan de avond zijn geen kosten verbonden, wel opgave vooraf per e-mail, een avond zonder enige verplichting.

Ik sta in voor een enerverende avond, met verrassende, misschien wel confronterende inzichten.

 

Ok dan toch een tip van de sluier: Hoe kom je van een idee tot een woonomgeving? 

.. 

We gaan o.a. op schaal zelf bouwen, soort 3d Tetris, zoiets als dit plaatje.