Projecten

D.N.A.-appartementencomplex

Zeven jaar deed Maarten Wiersma erover om zijn circulaire bouwmethode uit te denken. Jaren vol research, ontwerpen, berekeningen maken, en vergunningen aanvragen.

Card image cap

Vervolgens ging een groep Groene Bouwers met dit plan aan de slag, en geloof het of niet, binnen acht (!) maanden verrees dit volledig circulaire pand aan de Molenstreek in Groningen. Dit pioniersgebouw telt drie verdiepingen en bestaat uit zes appartementen; vier koopwoningen en twee huurwoningen. Over alle aspecten van de woning is nagedacht; van het gebruik van standaard bouwmaten, zodat je niet meteen in aangeleverd hout hoeft te zagen, tot de aluminium deurkozijnen, die je niet om de zoveel jaar opnieuw hoeft te verven. Er wordt geen gebruik gemaakt van traditionele bouwtechnieken; er wordt niets gemetseld of gelijmd. Alles wordt aan elkaar geschroefd, zodat het ook weer uit elkaar te halen is. Al het gebruikte materiaal is van topkwaliteit: driedubbele beglazing, de beste houtsoorten, en het gebruik van vlaswol in plaats van glaswol.