Projecten

Het Tuinhuis

In de zomer van 2012 bouwde Maarten dit circulaire tuinhuis. Dit tuinhuis bestaat helemaal uit gebruikt materiaal, dat ooit voor hele andere doeleinden is ontworpen, zoals draglineschotten, grindtegels (die hier worden ingezet als wandmateriaal), lavastenen en opvallende schuurdeuren die reeds drie andere bestemmingen hebben gehad. 

Card image cap

Van mijn bouwprojecten kan vrijwel al het materiaal op hetzelfde niveau opnieuw worden ingezet. Dat kan over honderd jaar zijn, dan ben ik ergens anders. Ik laat nu zien dat je met gebruikt en zelfs afgeschreven materiaal prima dingen kunt maken. Hieronder volgen een aantal plaatjes met omschrijving.

Om de sloot over te kunnen steken die voor het huisje langs loopt bedacht hij deze brug, die gemaakt is van oude draglineschotten. Maarten gebruikt bij het bouwen vaak uitkomend en afgeschreven materiaal uit de weg- en waterbouw, zo ook deze schotten. Dit Azobe hardhout is misschien wel 30 jaar geleden toegepast als beschoeiing of draglineschot is nu in een hele andere toepassing bruikbaar, en later is het wéér herbruikbaar.

 Hier zie je de draglineschotten, de lengte van de balken bepaald voor een deel de vorm.

Voor een sleuffundering: in plaats van een betonnen werkvloer, gebruik ik gebruikte bakstenen.

Ondertussen zitten de deuren er in, dit is de vierde keer dat ze gebruikt worden. Het kozijn en de gevel van dertig jaar oude beschoeiingsdelen, dat gaat er nooit weer af en kan 'eindeloos' weer ingezet worden.

Twee deuren, van verschillende hoogte, in een nieuw kozijn van dertig jaar oud beschoeiingshout. De deuren staan verticaal, en het kozijn van planken staat scheef, vanwege de afwatering.

tags: projecten